Warm dak: waarom de beste keuze? Huidige kosten, materialen en troeven

Benieuwd waarom een warm dak een slimme keuze is? In dit artikel leggen we uit wat een warm dak is, waarom het zo populair is, en welke materialen je kunt gebruiken. We kijken ook naar de kosten en de voordelen, zodat je precies weet waar je aan toe bent.

Wat is een warm plat dak?

Bij een warm dak ligt de isolatie bovenop de dragende structuur, zoals beton of houten balken, en onder de dakbedekking. Dit betekent dat de isolatie zich dus boven het dakbeschot bevindt, terwijl de waterdichte laag (bijvoorbeeld EPDM of dakpannen) boven de isolatie ligt.

Warme daken zijn het meest gebruikelijk bij platte daken. Ze worden als bouwtechnisch het veiligst beschouwd omdat er weinig kans is op doorboringen en breuken in de isolatielaag.

Hoe verschilt de constructie van een koud dak en omkeerdak?

Verschil koud dak

Het grote verschil tussen een koud en een warm dak zit ‘m vooral in waar de isolatie in de opbouw zit. Bij een koud dak ligt de isolatie onder het dakbeschot, wat betekent dat je houten balken nog steeds blootgesteld worden aan kou en temperatuurwisselingen.

Bij een warm dak ligt de isolatie daarentegen boven het dakbeschot, wat zorgt voor een betere bescherming van je hele dakconstructie tegen temperatuurverschillen. Dit voorkomt veel problemen die je bij een koud dak kunt krijgen, zoals krimp en uitzetting. Daarom kiezen veel mensen voor een warm dak, vooral bij platte daken.

Verschil omgekeerd dak

Een omgekeerd dak werkt een beetje anders. Hier ligt de isolatie bovenop de dakbedekking. Dat maakt de isolatieklus vaak sneller en goedkoper. Bovenop die isolatie komt een ballastlaag, zoals grind of tegels, die helpt om alles op zijn plek te houden. Dit voegt extra gewicht toe aan je dak, dus je moet wel zeker weten dat je dak stevig genoeg is om die druk te dragen. 

Op zoek naar een ervaren dakspecialist in jouw buurt?
Vul dit formulier in en vergelijk gratis en vrijblijvend offertes!
arrow Ontvang offertes

Wat kost een warm dak?

Als je je dak van buitenaf laat isoleren, zoals bij een warm dak, kan het wat prijziger uitvallen. Dit komt omdat er altijd een nieuwe dakbedekking nodig is. Het goede nieuws? Je dak ziet er weer helemaal fris uit en binnen hoef je niets te veranderen, dus je houdt je ruimte mooi intact.

Hoeveel het precies kost, hangt af van factoren zoals de grootte van je dak, welk materiaal je kiest, extra veiligheidsmaatregelen en hoe ingewikkeld het werk is. Omdat elk dakproject uniek is, is het lastig om een vaste kostprijs per m² te geven. Je kunt echter rekenen op een gemiddelde prijs van ongeveer 45 euro per vierkante meter als startpunt.

Isolatie van een warm dak.

Geschikt isolatiemateriaal voor de opbouw van een warm dak

Bij het isoleren van je dak aan de buitenkant kies je meestal voor stevige materialen die het dak beloopbaar houden. Hier zijn een paar veelgebruikte opties:

1. XPS-isolatieplaten

Dit zijn harde platen gemaakt van restproducten uit aardolie. Ze hebben een gesloten celstructuur, waardoor ze heel drukvast zijn en niet snel indeuken. Perfect als je op je dak moet lopen.

2. PIR-platen

Deze platen zijn een stap vooruit ten opzichte van PUR-platen, omdat ze beter presteren op het gebied van brandveiligheid. Ze zijn vaak voorzien van een dampdichte laag.

TIP: zorg ervoor dat het isolatiemateriaal een hoge densiteit heeft en niet krimpt of uitzet. Goede voorbeelden zijn polyurethaan, stijve wolplaten, geëxpandeerd polystyreen, kurk of cellenglas. En vergeet niet: de afdekkingslaag van je dak moet bestand zijn tegen weersinvloeden, dus kies voor kwaliteitsmateriaal.

Waar zit het dampscherm of de dampremmende folie?

Het dampscherm wordt aan de binnenkant van je woning geplaatst, net onder de isolatie en boven het dakbeschot. Het zorgt ervoor dat vochtige lucht uit je huis niet in de isolatie kan doordringen en daar kan condenseren. Dit voorkomt problemen zoals schimmel en houtrot.

Een dakwerker plaatst een dampcherm op een plat dak.

Voordelen en nadelen van een warm dak op een rij

Een warm dak heeft een aantal voordelen die het de moeite waard maken om te overwegen. Hier is waarom je misschien voor een warm dak zou willen kiezen:

Voordelen

Stevigheid en duurzaamheid

Een warm dak zit stevig in elkaar. Je gebruikt vaak sterke materialen zoals XPS- of PIR-platen, of minerale wol. Deze materialen zijn niet alleen robuust, maar ook vaak betaalbaar, wat het budgetvriendelijk maakt om je dak zo in te richten.

Constante temperatuur

Doordat de isolatie bovenop je dakconstructie ligt, krijgt je hele dak de kans om samen met je huis op te warmen. Dit betekent minder last van temperatuurverschillen en minder kans op scheuren. Je huis blijft lekker op temperatuur, zonder de grote schommelingen die je bij andere daken kunt krijgen.

Minder vochtproblemen

De materialen die je gebruikt bij een warm dak hebben vochtwerende eigenschappen. Dit helpt om plasvorming en algen te voorkomen, wat de levensduur van je dak verlengt en het onderhoud eenvoudiger maakt.

Eenvoudige installatie

Een warm dak is relatief makkelijk te plaatsen, ook in lastige hoeken en hoekige ruimtes.

Nadelen

Kies stevige materialen

Zorg ervoor dat je isolatiemateriaal stevig en van hoge kwaliteit is. Het moet ook stabiel blijven, zonder te krimpen of uit te zetten.

Kwaliteit van de afdekkingslaag

Omdat de afdekkingslaag meer blootgesteld is aan het weer, moet deze van goede kwaliteit zijn. Zo is ze beter bestand tegen slijtage door weersomstandigheden.

Je plat dak professioneel laten isoleren? Beschrijf je project in ons formulier en ontvang prijzen op maat

Wil je je plat dak goed laten isoleren en de beste prijs krijgen voor jouw project? Vul ons offerteformulier in met de details van je dak en je isolatiewensen. Je ontvangt dan vrijblijvende offertes van ervaren professionals uit jouw regio. Vergelijk prijzen, krijg deskundig advies en garandeer een correcte plaatsing.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Welk type dakisolatie wenst u?
2*. Welke dakoppervlakte dient geïsoleerd te worden (schatting)?
3*. Wanneer wenst u de isolatiewerken te starten?
4. Beschrijving van uw project
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.