Dakisolatiemethodes

Hoe isoleer ik mijn dak het best?

Dakisolatie is een slimme zet: goed voor het milieu én voor de portemonnee. Maar hoe isoleer ik mijn dak het best? Waarvoor moet ik opletten? Welk materiaal gebruik ik? Kortom, hoe isoleer ik mijn dak op de correcte manier? In dit artikel proberen we een antwoord te geven op deze vragen.

Dakisolatie offertes »
Dak isoleren via de zolder

Dak isoleren: welke methode?

Een dak isoleren kan in principe op 5 verschillende manieren. Sommige isolatiewijzen zijn echter meer aan te raden dan andere. Welke methode het best past, hangt af van de toestand van jouw dak. Dit zijn de belangrijkste isolatiemethodes:

Soort dak Methode Meer weten?
Hellend dak Langs binnen Raadpleeg specialist »
Hellend dak Langs buiten Raadpleeg specialist »
Plat dak Langs binnen Raadpleeg specialist »
Plat dak Langs buiten Raadpleeg specialist »
Zolder Zoldervloer Raadpleeg specialist »

Hellend dak isoleren langs de binnenkant

Zoek je de goedkoopste manier om jouw dak te isoleren? Dan is het dakisolatie langs de binnenzijde de beste optie. Meestal maakt men gebruik van glaswol of rotswol als isolatiemateriaal, maar je kan ook isolatieplaten gebruiken.

Werkwijze

De meeste hellende daken hebben kepers of spanten. Dit wil zeggen dat houten balken de dakconstructie ondersteunen. In dergelijke gevallen wordt de isolatie tussen de houten balken aangebracht. Zo verlies je bijna geen ruimte. Vaak kiest men voor glaswol, omdat dit isolatiemateriaal zeer flexibel is en makkelijk te versnijden is.

Is er geen keper- of spantenstructuur? Dan is er een houten raamwerk nodig dat de isolatie op zijn plaats houdt en de afwerkingslaag ondersteunt.

Dampscherm en onderdak

Wie het dak van binnenuit isoleert, moet wel opletten voor vocht. De luchtvochtigheid kan de isolatiemateriaal aantasten. Daarom is het belangrijk om de isolatie te beschermen met een dampscherm en een onderdak.

Het dampscherm vermijdt dat er vocht vanuit de leefruimtes aan de isolatie kan. In huis komt er immers altijd vocht vrij, bijvoorbeeld door te koken, te wassen of gewoon te ademen. Soms heeft het isolatiemateriaal standaard een dampscherm, bij andere moet dit extra aangebracht worden.

Aan de andere kant heb je het onderdak. Deze vochtbestendige laag net onder de dakbedekking beschermt het isolatiemateriaal voor regen. Hedendaagse woningen zijn voorzien van een onderdak, maar bij oudere woningen kan die ontbreken. Niet zeker of je onderdak hebt? Raadpleeg onze isolatiespecialisten voor een gratis diagnose.

Dakisolatie: hellend dak isoleren met glaswol

Hellend dak isoleren langs de buitenkant

Soms is de zolder al volledig ingericht en is het dak isoleren langs de binnenzijde niet mogelijk. Om de afgewerkte ruimte te vrijwaren en ruimteverlies te vermijden kan je het dak via de buitenkant isoleren. Een dak isoleren via deze methode noemt men ook wel een Sarkingdak.

Voordelen Sarkingdak

Er zijn verschillende voordelen aan een Sarkingdak, zeker als de dakbedekking ook vernieuwd wordt. De dakbedekking wordt dan sowieso verwijderd. Op die manier is het mogelijk om het dak ononderbroken te isoleren. Zo is het dak perfect geïsoleerd en vermijd je koudebruggen. De afwerking van de zolderruimte blijft onaangetast en er is geen ruimteverlies. Daarnaast is de dakconstructie optimaal beschermd tegen weer en wind.

Nadelen

Bij het isoleren van schuin dak via de buitenkant gebruikt men hoofdzakelijk isolatieplaten. Deze zijn vrij dun en handig om snel grote oppervlakten te isoleren. Dit zorgt ervoor dat het dak minder geluidswerend is. Verder is een Sarkingdak niet goedkoop en specialistenwerk. Het is dus zeer belangrijk om een betrouwbaar isolatiebedrijf te vinden. Vergelijken is de boodschap!

Plat dak isoleren via de buitenkant

Wil je een plat dak isoleren? Dan zal een betrouwbare vakman je aanraden om het dak via de buitenkant te isoleren. De isolatie wordt bovenop de dakconstructie geplaatst. Daarboven komt er een waterafstotende afwerkingslaag zoals epdm of roofing. Deze methode is te verkiezen, want de dakcontructie is veel beter beschermd tegen weer en wind. Het dak zal minder uitzetten en krimpen, wat het risico op barsten en scheuren verkleint.

Isolatiemateriaal voor plat dak

Qua isolatiemateriaal kiezen isolatiebedrijven meestal voor isolatieplaten om een plat dak langs buiten te isoleren. Eén optie zijn XPS-platen (harde geëxtrudeerde polystreenplaten). Deze isolatieplaten bestaan uit restproducten van aardolie. Ze zijn stevig en drukvast, wat belangrijk is voor een plat dak.

Een nieuw isolatiemateriaal is PIR- of polyisocyanaat. Deze isolatieplaten bieden een oplossing voor het grootste nadeel van XPS-platen, namelijk hun weinig brandwerende karakter. Verder zijn PIR-platen meestal ook voorzien van een dampdichte laag, zodat ze goed bestand zijn tegen de luchtvochtigheid.


Contact


Op zoek naar dakisolatie? Wij brengen je in contact met betrouwbare isolatiebedrijven uit jouw regio en omstreken. Vul ons contactformulier in en onze isolatiespecialisten bellen je binnen de 48u!

1*. Welk type dakisolatie wenst u?
2*. Welke dakoppervlakte dient geïsoleerd te worden (schatting)?
3*. Wanneer wenst u de isolatiewerken te starten?
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.