Geïsoleerde dakpanelen: waarom een slimme oplossing? Prijs, soorten en toepassingen

Wil jij geïsoleerde dakpanelen laten plaatsen op jouw dak? Lees hier waarom dit een verstandige keuze kan zijn, hoeveel kosten je eraan kwijt bent en uit welke soorten je kan kiezen.

Vul ons formulier in en ontvang vrijblijvend offertes van verschillende specialisten in jouw buurt

Table of Contents

Wat zijn sandwichpanelen op een dak?

Sandwichpanelen zijn dakpanelen met isolatie. Dit soort panelen wordt voornamelijk aangelegd op industriegebouwen, tuinhuizen of garages. De panelen bestaan uit enkel- of dubbelwandig metaal met aan de binnenkant een isolatielaag. Deze laag bestaat meestal uit een materiaal als PUR of PIR, materialen met een goede isolatiewaarde.

Het zijn zware panelen die alleen door middel van een kraan te plaatsen zijn. Het voordeel van de panelen is dat ze goede isolatie geven. Hierdoor wordt het in de winter minder snel koud en in de zomer minder snel warm.

Toepassingen

Hoewel sandwichpanelen in eerste instantie vaak voor loodsen of tuinhuizen werden gebruikt, worden deze tegenwoordig ook op woningen geplaatst. Ze komen voor in verschillende kleuren, lengtes en diktes.

Hoe dik zijn geïsoleerde dakplaten?

De dikte van geïsoleerde dakplaten verschilt. Deze diktes variëren van 30 mm tot 200 mm. Hoe dikker de plaat is, hoe hoger de isolatiewaarde is.

Verzeker jezelf van een perfecte installatie
Vul ons formulier in en ontvang vrijblijvend offertes van specialisten.
arrow Ontvang vrijblijvend offertes en informatie

Wat kost een dakplaat met isolatie per m2?

De kosten voor het aanleggen van geïsoleerde dakplaten zijn afhankelijk van meerdere factoren. Zo hangt de prijs af van de afwerking en de dikte van het isolatiemateriaal in de panelen. De prijs kan variëren van 50 tot 200 euro per vierkante meter. Daarnaast hangen de kosten af van hoe makkelijk de panelen te plaatsen zijn en hoe toegankelijk het dak is. Ook spelen de grootte van het oppervlak, het type dakplaat en de voorbereidende werken een rol.

De geïsoleerde dakpanelen zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren.

Geïsoleerde dakpanelen kopen: keuze uit drie types

Er zijn drie verschillende soorten geïsoleerde dakpanelen waar je uit kan kiezen. De panelen verschillen in afwatering, maar vooral in hoe ze eruit zien en in de sfeer die ze aan een woning of gebouw geven.

step 1.png

Trapezium dakplaten met isolatie

Trapezium dakplaten behoren tot de meest gekozen opties, vooral voor woningen en industriële gebouwen. Bij deze panelen kun je kiezen uit verschillende afstanden tussen de hoogste en laagste delen. De panelen geven een strak en afgewerkt uiterlijk aan je woning en zijn een voordeliger alternatief dan panelen met een dakpanprofiel.

step 2.png

Geïsoleerde golfplaten

Golfplaten zijn de meest gekozen soort dakplaten. Je ziet ze dan ook erg veel. De vorm van de golfplaten heeft een belangrijke functie. De golvende vorm zorgt voor een overlapping van de platen, waardoor deze goed waterdicht zijn. Daarnaast is deze vorm nodig om de platen goed te kunnen bevestigen. Toch worden de platen tegenwoordig minder geplaatst. Dit komt doordat de platen moeilijk beloopbaar zijn en door veel mensen oubollig worden gevonden.

step 3.png

Dakpanplaten met isolatie

Dakpanplaten met isolatie zijn een goede optie wanneer je het uiterlijk van traditionele dakpannen wilt én isolatie nodig hebt. Deze platen lijken op dakpannen, maar bestaan eigenlijk uit geïsoleerde platen. Waar ooit het verschil nog te herkennen was, is het nu bijna niet meer zichtbaar. Deze platen worden om deze reden steeds populairder. 

Verschillende designs dakpanelen op een rij

Er zijn verschillende opties voor het uiterlijk van de geïsoleerde dakpanelen.

1

Kleurenassortiment

De standaardkleur voor geïsoleerde dakpanelen is antraciet. Als je voor een andere uitstraling of sfeer wilt gaan, kun je gelukkig kiezen uit andere kleuren. Zo bestaan er ook panelen in de kleuren zwart, bruin, zilver, rood of groen. Je kan er daarnaast voor kiezen om een coating aan te brengen, zowel aan de binnen- als de buitenzijde. Zo wordt er in de landbouwsector bijvoorbeeld vaak een coating aangebracht tegen schimmels en ammoniakdampen. Bij woningen of gebouwen aan zee kan er een coating tegen zout worden aangebracht.

2

Dakrand en nok afwerken

Het is daarnaast mogelijk om de dakranden en nok naar wens af te werken. Zo kan je extra profielen bestellen die ervoor zorgen dat de platen perfect waterdicht zijn en goed aansluiten op het gebouw. Het is daarbij mogelijk om voor de isolatie aan de binnenkant te kiezen uit staal, polyester of zichtbare isolatie. Vraag altijd na bij een specialist welke afwerking het meest geschikt is voor jouw woning. 

3

Afmetingen

Voor de afmetingen van de geïsoleerde dakplaten kan je kiezen uit verschillende lengtes. De maximale lengte is 20 meter en de breedte is gemiddeld 1 meter. Voor een betere waterdichtheid kies je het beste platen met een afmeting over de volledige lengte. Dit zorgt ook nog eens voor een strak uiterlijk. De platen worden in de breedte zo naadloos op elkaar aangesloten dat je van buitenaf geen overlappingen ziet.

4

Brandwerende eigenschappen

Verzekeringsmaatschappijen stellen vaak eisen aan het isolatiemateriaal van de dakplaten. Wanneer er brand uitbreekt, mag dit materiaal niet naar beneden druipen. Houd hier dus rekening mee bij het uitkiezen van een isolatiemateriaal. Kies voor PIR of minerale wol als je aan deze eis wilt voldoen. Zoek uit welke eisen gelden voor jouw woning of gebouw.

Pluspunten en minpunten van geïsoleerde dakplaten plaatsen

Het plaatsen van geïsoleerde dakplaten heeft zowel voordelen als nadelen.

Pluspunten

Thermisch isolatiemateriaal

De isolatie verhoogt de isolatiewaarde van je gebouw of woning. Hierdoor blijft je woning in de winter langer warm en in de zomer langer koel. Dit betekent ook dat je kan besparen op je energiekosten.

Vlot proces

Het plaatsen van geïsoleerde dakplaten verloopt over het algemeen sneller dan het plaatsen van andere dakbedekkingen. Hiermee bespaar je dus ook op kosten.

Betaalbaar

Doordat je het dak niet meer apart hoeft te isoleren, zijn dakplaten met isolatie een voordeligere keuze dan wanneer je dakplaten apart van dakisolatie installeert.

Levensduur

Geïsoleerde dakplaten gaan lang mee, gemiddeld 20 tot 50 jaar

Schimmelbestendig

Geïsoleerde dakplaten zijn goed bestand tegen schimmels en zijn daarnaast gemakkelijk schoon te maken.

Gemakkelijk plaatsen

Geïsoleerde dakplaten kunnen op bijna elke dakconstructie geplaatst worden.

Geen condensvorming

Waar je bij normale dakplaten nog wel eens last kan hebben van condensvorming, is dit bij geïsoleerde dakplaten niet het geval.

Minpunten

Duurder

Geïsoleerde dakplaten zijn duurder dan normale dakplaten. Dit komt door de extra isolatie die erbij zit. Je hebt daarentegen geen kosten meer aan aparte dakisolatie.

Niet heel geluidsdicht

Geïsoleerde dakplaten hebben een minder goede geluidsisolatie dan bijvoorbeeld zachtere isolatiematerialen of dakpannen.

Nauwkeurige plaatsing tegen vocht

De platen moeten zeer nauwkeurig worden geplaatst en naadloos worden afgewerkt. Zo voorkom je dat er water naar binnen lekt en vochtproblemen ontstaan. Daarom is het verstandig om de plaatsing over te laten aan een specialist.

Geluid bij temperatuurverschillen

Geïsoleerde dakplaten kunnen bij temperatuurverschillen krakende geluiden maken. Dit kan storend zijn, vooral bij een woning. Je kunt dit oplossen door aan de binnenkant van het dak minerale wol te plaatsen.

Geïsoleerde dakpanelen op maat laten monteren? Ontvang offertes met adviezen en prijzen van specialisten

Wil jij geïsoleerde dakpanelen laten plaatsen op jouw dak? Vul het formulier hieronder in en zoek een specialist die je helpt de beste keuzes voor je woning te maken. Vergelijk offertes en vraag advies!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Welk type dakisolatie wenst u?
2*. Welke dakoppervlakte dient geïsoleerd te worden (schatting)?
3*. Wanneer wenst u de isolatiewerken te starten?
4. Beschrijving van uw project
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.