Mos van dak verwijderen: stappenplan, prijs en advies
Het is belangrijk om mos op je dak tijdig te verwijderen om schade te voorkomen. Hoe je dit het beste aanpakt, leggen we hier stap voor stap uit. Mos op je dak is meestal geen leuke verrassing, maar wel een probleem dat goed te behandelen is. In dit artikel leggen we stap voor stap uit hoe je het mos op je dakbedekking het beste kunt verwijderen. We leggen ook uit waar je het beste rekening mee houdt, en bespreken de verschillende prijzen en methodes om je dak zowel tijdens als na het reinigen preventief te onderhouden. Tot slot leggen we uit hoe je zelf aan de slag kunt gaan.
Hoe verwijder je mos van je dak? Stappenplan
Als je nu mos ontdekt bij je thuis of als je het ontstaan ervan wilt vermijden, is het belangrijk dat je weet hoe je het beste aan de slag gaat. Allereerst is het goed om te weten wat je dakbedekking is.
Hieruit kan vervolgens afgeleid worden wat de beste aanpak is. Een eerste inspectie door een dakreiniger is dus een goede manier om inzicht te krijgen in de beste volgende stappen.
Een volgende logische stap is natuurlijk het verwijderen van het mos. Meestal wordt het geëlimineerd met een hogedrukreiniger. In sommige gevallen, als het dak echt sterk vervuild is, breng je het beste een reinigingsmiddel aan nadat het dak schoongemaakt is.
Het product zal een tijdje moeten inwerken, maar erna zal het ervoor zorgen dat resterende mossen, algen en eventueel ander vuil makkelijk weggespoeld kunnen worden.
Je kunt je dak ontmossen zonder specifieke reinigings– of algenverwijderingsmiddelen. Als je op deze manier te werk wilt gaan, doe je dit het beste na een periode met veel regen, omdat het mos vochtiger is en zich daardoor minder stevig vasthecht aan het dak.
Je pakt het aan door het dak af te spuiten met een hogedrukreiniger van het midden van het dak naar de goot toe. Het kan zijn dat je het proces één of tweemaal moet herhalen.
Ook kun je mos verwijderen door een speciaal product aan te brengen dat het dak reinigt of algen en mos tegengaat. Dit kun je doen door, zoals net hiervoor beschreven, het dak af te spoelen en vervolgens een algenwerend product toe te voegen.
Wat je ook kunt doen, is eerst het algenwerend middel aanbrengen of een samenstelling van 50% water en 50% bleekmiddel gebruiken. Na een uur zou je dan het dak kunnen ontmossen.
Neem de eerste stap naar een schoon en gezond dak
Kom in contact met de beste dakreinigers in jouw regio.
Welke reinigingsmethode kun je gebruiken?
Er zijn verschillende manieren om je dak te reinigen. Op welke manier je het beste aan de slag gaat, hangt vooral af van het type dakbedekking waarover je beschikt.
Klassieke dakpannen en leien kunnen gewoon met een hogedrukreiniger gereinigd worden. De leien bedekking is wel iets gevoeliger en kan daarom het beste aangepakt worden met een iets lagere druk.
Als je echter mos wilt verwijderen van een rieten dak, moet je anders te werk gaan. Je kunt bij een rieten dak het mos uitkammen of aanpakken door een speciaal reinigingsmiddel aan te brengen. Het voordeel van het product is dat het tot in de cellen van het mos doordringt om deze te verwijderen.
Laat je dak nabehandelen nadat het mos is verwijderd
Een goede optie om langdurig je dak te beschermen is het aanbrengen van een coating. Dit is een beschermingslaag die aangebracht kan worden door een reiniger. Een antimoscoating is zelfs uniek omdat hij ervoor zorgt dat mos zich moeilijker kan hechten aan het dak.
Het aanbrengen van deze laag zal de prijs verhogen, maar op deze manier kies je wel voor een langetermijnoplossing en verminder je ook de kosten die je in de toekomst mogelijk nog moet betalen.
Prijs dak ontmossen
Eerder is er al even aangehaald dat er verschillende manieren zijn om een dak te ontmossen. Zo is er ook niet één prijs voor het verwijderen van mos, maar verschillende.
Verschillende factoren die een rol spelen in de bepaling van de prijs voor het verwijderen van mos zijn: de keuze voor een beschermlaag, hoe vervuild het dak daadwerkelijk is, het type dakbedekking en de bereikbaarheid van het dak.
Prijs afhankelijk van type dakbedekking
Dakpannen en leien kunnen gewoon met een hogedrukreiniger gekuist worden en kosten gemiddeld 9 tot 15 euro per vierkante meter. Als je ook een coatinglaag neemt, kun je rekenen op een prijs die begint bij 30 euro per vierkante meter. In tegenstelling tot de vorige twee zijn leien wat minder bestendig en is het daarom nodig om een lagere druk te gebruiken.
Bij een heel ander dak, zoals een rieten dak, kan het mos worden verwijderd door het uit te kammen of een speciaal reinigingsmiddel aan te brengen. Het middel dringt door tot in de cellen van het mos of de algen en breekt deze vervolgens af. Het aanbrengen van antimoscoating is hier ook altijd een optie als je langer wil genieten van het resultaat.
Het aanbrengen van antimoscoating is hier ook altijd een optie als je langer wil genieten van het resultaat. In het algemeen ligt de prijs hoger bij een rieten dak omdat het om meer aandacht vraagt.
Wil je weten wat het kost om mos van je dak te laten verwijderen?
Vul ons formulier in en ontvang gratis en vrijblijvend offertes van verschillende specialisten bij jou in de buurt.
Vergelijk specialisten en prijzen
Is mos schadelijk voor je dak?
De verschillende manieren van hoe je mos kunt verwijderen zijn reeds al aangehaald maar misschien is het nog niet helemaal duidelijk of mos echt schadelijk is voor je dak. Vaak als mensen ervoor kiezen om mos te laten verwijderen is dit omdat ze het esthetisch niet passend vinden. De meeste dakpannen van goede kwaliteit zijn wel bestendig tegen mos.
Toch lopen sommige daken effectief slijtage op. Dit komt vaak doordat ze al wat ouder zijn of al wat schade hebben opgelopen. Niettemin wil je in dit geval het probleem zeker aanpakken om verdere schade te allen tijde te vermijden. Het kan wel zijn dat het vuil en mos op je dak je dakgoot of regenput gaat verstoppen, wat je natuurlijk wilt tegengaan.
Hoe gaat dit nu juist in zijn werk? Mos en algen die aan je dak vast komen te zitten, maken je dakbedekking minder stabiel. Dit leidt dan weer tot schade aan je dakconstructie, en dit kan je dak doorlaatbaar maken. De mossen hechten zich aan de kleine scheurtjes en zo komt er water binnen.
Dit fenomeen is vooral gevaarlijk bij vriesweer, omdat er dan veel vocht in het mos aanwezig is en de kans op lekkage dus nog groter wordt. Kortom, mos is schadelijk omdat het schade aan je dak kan veroorzaken en lekkage op de lange termijn.
Hoe kun je mos op dakpannen voorkomen?
Zoals ze zeggen, is voorkomen altijd beter dan het probleem te moeten aanpakken, maar dat is niet altijd zo evident. Toch zijn er enkele dingen die je kunt doen om te voorkomen dat er mos op je dak groeit. Omdat mos vooral in de schaduw groeit, kun je er goed aan doen om bomen te snoeien of te verplaatsen. Ook de oriëntatie van je dak speelt een rol bij het ontstaan van mos.
Op een vochtig dak, zoals vochtige pannen of leien, vormt mos zich veel makkelijker. Met een waterdicht dak en goede ventilatie zou dit echter geen probleem moeten vormen. Indien je een oud dak hebt, kan het een goed idee zijn om een expert langs te laten komen en eventueel ook het dak te laten herstellen.
Een andere belangrijke factor is de helling van je dak. Het is nu eenmaal zo dat bij sommige daken het water minder snel wegloopt. Als je dak dus langer nodig heeft om te drogen, zal dit logischerwijs ook makkelijker mos en algen aantrekken.
Dus samengevat: je kunt mosgroei het beste voorkomen door ervoor te zorgen dat je dak regelmatig gereinigd wordt en een coatingslaag zorgt voor een preventieve aanpak. Een anti-mos primer aanbrengen bevordert ook dat de dakcoating zich beter hecht aan de dakbedekking.
Als je ervoor kiest om geen dakcoating aan te brengen na de primer, zal deze dienen om het dak waterafstotend te maken, resterend organisch vuil af te breken en kleine scheurtjes of oneffenheden te herstellen.
Tot slot is een manier om mos op je dak te voorkomen door koperen richels aan te brengen. Deze zorgen ervoor dat er bij regen op je dak een koperen residu vrijkomt en over het dak loopt. Het verhindert de groei van mos.
Is het verstandig om zelf je dak van mos te ontdoen of een dakreiniger in te schakelen?
Veel mensen hebben wel al eens mos aangetroffen op hun dak. Meestal is het niet een gelijk tapijt, maar eerder verspreid omdat het zich graag vertoeft in de schaduw. Hoewel een dakreiniger echt een expert is in het verwijderen van mos, zijn er manieren waarmee je zelf al aan de slag kunt gaan.
Als je besluit zelf het mos te verwijderen, bereid je dan goed voor. Je zet je terrein best goed af, en een mondmasker en handschoenen dragen kan nuttig zijn als je met producten werkt.
Indien je vermoedt dat er nog asbest aanwezig is, kun je het beste een expert inschakelen alvorens je zelf aan de slag gaat. De expert herkent asbest en zal dit ook veilig kunnen verwijderen zonder schade aan te brengen.
Ook interessant voor jou:
Kun je mos verwijderen met azijn?
+
Net zoals je javel kunt gebruiken voor het verwijderen van mos, kun je ook azijn gebruiken om je dak schoon te maken. Je gaat het beste als volgt te werk: eerst beoordeel je hoe sterk het mos aanwezig is en bepaal je vervolgens hoe je het beste te werk gaat. Je kunt beginnen met het grote vuil weg te borstelen.
Vervolgens breng je azijn aan door het over het mos te spuiten. Laat het een uur intrekken en spoel het dan af met de tuinslang. Hierna volgt een belangrijke stap, namelijk: de beschermende laag aanbrengen. Op deze manier verklein je de kans dat mos en ander vuil zich kan vasthechten aan je dak.
Tot slot kun je nog een duurzame coating aanbrengen. Deze zorgt er niet alleen voor dat het dak langer schoon blijft, maar voorkomt ook eventuele toekomstige schade.
Wat is de oorzaak van mos op je dak?
+
De oorzaak van mos op je dak kan het best uitgelegd worden door even te schetsen hoe mos ontstaat en te werk gaat. Mossen zijn dus sporenplanten, wat wil zeggen dat ze sporen produceren om zich voort te planten. Nu zou het dus kunnen dat door middel van wind sporen terechtkomen op je dak, waardoor er mos begint te groeien op je dakbedekking. Toch groeit mos niet zomaar overal.
Het zal zich vooral manifesteren op plaatsen waar schaduw aanwezig is. Bomen rondom je dak vergroten ook de kans op mossengroei.
Ook heeft de hellingsgraad van je dak invloed op de groei van mos: een platter dak vergroot de kans op mos. Dit komt doordat je regenwater minder makkelijk zal afvoeren en je dak daardoor minder snel zal opdrogen.
Wat is moeilijker: het reinigen van een plat dak of een hellend dak met mos?
+
Zoals eerder vermeld, zal mos makkelijker ontstaan op een plat dak. Ook is het belangrijk om te melden dat je een andere manier van aanpakken nodig hebt bij het verwijderen van mos op een plat dak dan op een hellend dak. Als je dus mos op een plat (bitumen) dak wilt verwijderen, heb je een speciaal reinigingsmiddel nodig omdat dit type wat gevoeliger is.
Het proces ziet er als volgt uit: begin met het borstelen van je dak tot het meeste mos verwijderd is. Dit kun je doen met een harde bezem, waarop je indien gewenst ook een reinigingsmiddel kunt aanbrengen dat geschikt is voor bitumen daken.
Vervolgens haal je het overige vuil eraf met een hogedrukreiniger. Daarna kun je je dak afspoelen met een emmer water of de tuinslang.
Last van mos op je dak? Vul het formulier in en ontvang offertes op maat
Het is verstandig om een professionele dakontmosser in te schakelen voor het grondig reinigen van je dak. Vul ons offerteformulier in en vergelijk eenvoudig verschillende prijzen. Zo vind je de beste oplossing die past bij jouw situatie.
Wij respecteren uw privacy
Deze website maakt gebruik van cookies en soortgelijke technologieën ("cookies"). Sommige
van deze cookies zijn noodzakelijk voor de goede werking van de website en de applicatie.
Andere stellen ons in staat om uw gebruikerservaring te verbeteren, u artikelen en
advertenties voor te stellen die aangepast zijn aan uw profiel, of om contact met u op te
nemen via sociale netwerken.
Om ons toe te staan deze cookies te gebruiken, klikt u op de knop "Aanvaarden". Indien u
sommige of alle cookies wenst te weigeren, klikt u op "Bewerken". Lees ons
privacybeleid
voor meer informatie.
Afhankelijk van uw toestemming gebruiken wij de volgende cookies: advertentiecookies,
analysecookies, cookies voor het meten van doelgroepen, functionele cookies en
prestatiecookies.
Wij plaatsen cookies en gebruiken geen gevoelige informatie van uw apparaat om onze
producten te verbeteren en om gepersonaliseerde advertenties en inhoud weer te geven. U kunt
deze verschillende cookies aanvaarden of weigeren.
Om meer te weten te komen over cookies, de gegevens die wij gebruiken, de verwerking die wij
ermee doen en de partners met wie wij samenwerken, kunt u ons
privacybeleid
lezen.