Asbest dak vervangen prijs: prijsbepalende factoren & hoe besparen?
Heb je een asbestdak? Dan is het belangrijk om deze zo snel mogelijk te vervangen. In dit artikel lees je welke kosten hierbij komen kijken en krijg je informatie over hoe je op deze kosten kan besparen.
Hoeveel kost het om een asbestdak te verwijderen?
Het verwijderen van een asbestdak kost gemiddeld 10 tot 15 euro per vierkante meter. Voor een eengezinswoning ben je dan ongeveer 5.000 euro kwijt. De kosten voor het verwijderen zijn afhankelijk van meerdere factoren.
Zo hangt het af van het oppervlak van het dak, het type materiaal dat wordt gebruikt voor de verwijdering, en of er bepaalde wettelijke regels zijn die bepalen welk bedrijf het verwijderen moet uitvoeren. Ook voorschriften omtrent de locatie en hoeveel werk er aan de binnenkant wordt uitgevoerd spelen een rol.
Hiermee zijn echter niet alle kosten gedekt. Zo moet het asbestafval worden afgevoerd. De kosten hiervoor liggen rond de 140 euro per ton. Vervolgens moet het asbest worden weggegooid.
Ook hiervoor moet je betalen. De kosten hiervoor liggen rond de 20 tot 25 euro per kilo. Deze kosten kunnen per gemeente verschillen.
Vraag bij je eigen gemeente om meer informatie om te weten hoeveel je hiervoor precies moet betalen.
Twijfel je over de kosten van asbestverwijdering en een nieuw dak?
Vraag nu vrijblijvend offertes aan en krijg een duidelijk beeld van de kosten van het project.
Ontvang offertes
Hoeveel kost een nieuw dak na het verwijderen van een oud asbestdak?
De basisprijs voor het plaatsen van een nieuw dak na het verwijderen van een asbestdak ligt rond de 50 euro per vierkante meter. Deze kosten zijn sterk afhankelijk van het aantal vierkante meters van het dakoppervlak en het soort materiaal dat je kiest voor de dakbedekking.
Voor een groter dak betaal je dus meer dan voor een klein dak. De kosten zijn ook afhankelijk van het type dak, dus of het dak schuin of plat is. De gemiddelde kosten voor een nieuw en degelijk dak kunnen dus aanzienlijk verschillen:
Heb je een plat dak? Dan zijn de gemiddelde kosten voor het bekleden van een dak van 50 vierkante meter met de volgende materialen:
- Bitumen – 2.300 euro. Kies voor dit materiaal als je een goedkoop dak zoekt.
- EPDM – 3.300 euro
- Pvc – 4.000 euro
Heb je een schuin dak? Dan zijn de kosten voor een dak van 50 vierkante meter:
- Dakpannen – 4.300 euro
- Riet – 4.300 euro
Prijsbepalende factoren voor asbestverwijdering
Er zijn meerdere factoren die bepalen hoeveel je kwijt zal zijn aan het verwijderen van jouw asbestdak.
Waar bevindt het asbest zich?
De locatie en hechting van het asbest bepalen hoe gemakkelijk het verwijderd kan worden. Zo is hechtgebonden asbest makkelijker te verwijderen. Denk hierbij aan asbestleien, dakbeschotplaten van asbest of golfplaten van asbest.
Is het asbest daarentegen op een moeilijk bereikbare plek of in deeltjes aanwezig? Dan zal het lastiger te verwijderen zijn. Denk hierbij aan oude spouwmuurisolatie met asbest, geïsoleerde buizen met asbest of asbest rioleringen.
Hoe meer werk het verwijderen van het asbest is, hoe meer uren de specialist bezig zal zijn en hoe hoger de kosten zullen uitvallen
Materiaal dat asbest bevat: hoe herkennen?
Er zijn verschillende factoren die kunnen aangeven dat er asbest aanwezig is in jouw dak.
Asbestlei
Je kunt een verschil zien tussen asbestvrije leien en die welke niet asbestvrij zijn. Leien zonder asbest bevatten een N(T)-markering en bevestigingsstrepen, terwijl degenen zonder asbest deze markeringen niet hebben. Daarnaast zegt het productiejaar van de leien veel. Zo kwam er in 1998 in België een verbod op de productie van asbestcement.
Dit betekent over het algemeen dat leien geproduceerd na 1996 asbestvrij zijn. Let erop dat daken die na het verbod zijn geplaatst niet per se asbestvrij zijn, omdat bedrijven nog hun oude voorraad gebruikten. Ook het merk van de leien die geplaatst zijn tussen 1990 en 1996 zegt iets over de aanwezigheid van asbest.
Zo waren leien van Alterna en Stonit in die tijd asbestvrij. Leien van de merken Eterna, Multex, Big Ben of Country waren dit nog niet. Bij leien kun je ook aan het formaat zien of er wel of geen asbest aanwezig is. Zo bevatten kleine leien van 40 x 20 cm of 40 x 24 cm asbest.
Grotere leien van 60 x 40 cm, 60 x 32 cm en 45 x 32 cm bevatten geen asbest. Daarnaast is aan de structuur van leien te zien of ze asbest bevatten. Wanneer de vezels in de breuklijn groot en wit zijn en niet uit fijne haartjes bestaan, dan is dit een teken van asbest.
Ook een glad oppervlak waar geen mos op groeit, is een teken dat er waarschijnlijk geen asbest in de lei aanwezig is. Ten slotte kun je met een vlam langs een breuklijn van de leien gaan. Blijven de vezels gloeien en smelt het materiaal niet? Dan is er waarschijnlijk asbest aanwezig.
Golfplaten
Ook voor golfplaten geldt dat degenen die een N(T)-markering hebben en bevestigingsstrepen asbestvrij zijn. Daarnaast zegt het productiejaar iets over de aanwezigheid van asbest. Bij golfplaten geldt dat golfplaten die geproduceerd zijn na 1997 asbestvrij zijn.
Bij golfplaten kun je aan het merk niet zien of de platen asbest bevatten of niet. Dit geldt ook voor het formaat van de golfplaten. Je kunt wel aan de structuur zien of er asbest aanwezig is. Zo hebben golfplaten met asbest vaak de structuur van een honinggraat en zijn de vezels langs een breuklijn groot en wit.
Ten slotte kan ook bij golfplaten een vuurtest worden gedaan. Wanneer de vezels niet smelten maar blijven gloeien, is er hoogstwaarschijnlijk asbest aanwezig.
Asbest onderdak of dakbeschot
Het is niet altijd makkelijk om asbest in het dakmateriaal te herkennen. Zelfs professionals kunnen dit lang niet altijd met het blote oog zien. Het is belangrijk voor je eigen gezondheid dat je een goede controle laat uitvoeren op de aanwezigheid van asbest in jouw woning, zeker wanneer je een ouder huis hebt.
Het is daarom het beste en het veiligst om een asbestinventarisatie uit te laten voeren in de vorm van een labonderzoek. Hierbij wordt er een monster genomen van jouw dak en wordt in het lab onderzocht of hier asbest in zit. Op deze manier weet je zeker of er wel of geen sprake is van asbest in jouw dak.
Kosten per m2
Daarnaast heeft de hoeveelheid asbest die verwijderd moet worden invloed op de totale prijs. Niet alleen het verwijderen, maar ook het afvoeren en weggooien zal extra kosten.
Voor een oppervlakte van 35 vierkante meter aan asbest kun je rekenen op een prijs van ongeveer 800 tot 1.000 euro. Hierbij wordt uitgegaan van een standaard verwijdering die niet al te complex is.
Daarbij is het belangrijk om te weten dat hoe meer asbest je verwijdert, hoe goedkoper je in verhouding uitkomt:
- Zo kost een oppervlakte van 40 vierkante meter 900 tot 1.100 euro.
- En kost een oppervlakte van 50 vierkante meter 1.050 tot 1.450 euro.
- Een oppervlakte van 70 vierkante meter kost 1.500 tot 2.000 euro.
De prijs stijgt dus niet evenredig met de oppervlakte van de te verwijderen asbest. Het is daarom in verhouding voordeliger om grote oppervlaktes te laten verwijderen
Wil je precies weten hoeveel het verwijderen van asbest uit jouw woning kost?
Vraag dan een offerte aan bij een professionele asbestverwijderaar.
Ontvang offertes
Kosten naast het vervangen van dak met asbest
Afkomen van een asbestdak stopt niet bij het verwijderen ervan. Er zijn meerdere factoren die meespelen in het totale kostenplaatje.
Asbestinventaris laten opstellen
Ten eerste is het in sommige gevallen nodig dat er een inventarisatie wordt gedaan van de hoeveelheid asbest die aanwezig is in de woning. Dit is vooral relevant als je een woning hebt die gebouwd is voor 2001 en deze voor 23 november 2022 hebt gekocht.
Sindsdien is een grondige controle van asbest bij het verkopen van een huis dat gebouwd is voor 2001 verplicht. De prijs voor een asbestinventarisatie is afhankelijk van het type onderzoek dat wordt uitgevoerd.
De kosten van een type 0–inventarisatie liggen tussen de 100 en 200 euro, die van een type A–inventarisatie tussen de 300 en 400 euro en die van een type B–inventarisatie tussen de 650 en 1.500 euro.
Hoe duur is het storten van asbesthoudend materiaal?
Het verwijderde asbest kan niet zomaar worden weggegooid. Dit moet op een speciale locatie en onder strenge voorwaarden worden gedaan. Het moet luchtdicht in specifieke zakken of folie worden verpakt zodat het asbest zich niet kan verspreiden.
Hechtgebonden asbest moet worden weggegooid in een recyclagepark. Een particulier mag 200 kilo per jaar gratis naar een recyclagepark brengen. Wanneer je hieroverheen zit, betaal je extra stortkosten die liggen rond de 25 euro per 100 kilo.
Bij niet–hechtgebonden asbest kan het zijn dat je per verpakking betaalt. Hier gaat het om een gemiddelde prijs van 50 euro per volle zak.
Prijs asbestverwijderaar
Het is mogelijk om zelf asbest te verwijderen. Dit wordt echter niet per se aangeraden omdat het een gevaarlijke klus kan zijn. Let erop dat als je dit zelf wilt doen, je alleen maar hechtgebonden asbest mag verwijderen. Het is daarnaast van belang dat je de juiste kledij voor jezelf en de juiste beschermingsmiddelen voor het weggooien van de asbest aanschaft.
Is het geen hechtgebonden asbest of weet je niet zeker met wat voor asbest je te maken hebt? Dan is het verstandig om een professionele asbestverwijderaar in te schakelen. Let erop dat de verwijderaar over een attest “eenvoudige handelingen” beschikt.
Dit betekent dat de verwijderaar officieel asbest mag verwijderen. Zo ben je er zeker van dat de verwijderaar over de juiste kennis beschikt en het asbest op een veilige manier wordt weggehaald.
Ben je verplicht een asbest (onder)dak te verwijderen?
Sinds 1998 is het verboden om asbest te produceren. Alle asbesttoepassingen die in slechte staat zijn, moeten tegen 2040 verwijderd zijn. Het is nu nog niet verplicht om je asbestdak te verwijderen.
Is deze echter beschadigd? Dan is het wel zeer belangrijk om deze toch te verwijderen. Loshangende of beschadigde asbestvezels zijn erg schadelijk voor de gezondheid wanneer je deze inademt. Het wordt daarom sterk aangeraden om een nieuw dak te plaatsen.
Kosten besparen bij het vervangen van asbest dak
Het verwijderen en vervangen van een asbestdak kan veel geld kosten. Er zijn een paar factoren waar je op kunt letten bij het plaatsen van een nieuw dak zodat je eventueel wat kosten kunt besparen. Kies bijvoorbeeld voor materialen met een lange levensduur, zoals aluminium of pvc.
Daarnaast kun je kiezen voor een lokaal bedrijf; op deze manier bespaar je op eventuele voorrijkosten. Ten slotte is het mogelijk om een premie van de Vlaamse overheid te ontvangen.
Premie van de Vlaamse overheid
Het is mogelijk om bij een renovatie van jouw woning een Mijn VerbouwPremie bij de Vlaamse overheid aan te vragen. Je kunt in aanmerking komen voor deze premie wanneer je als eigenaar of investeerder het dak of de zoldervloer van de woning van minstens 15 jaar oud isoleert en eventueel tegelijkertijd ook asbest weghaalt.
Daarnaast kun je voor meerdere renovatiewerken aan het dak een premie aanvragen als je als eigenaar behoort tot de middelste of laagste inkomenscategorie.
Voorwaarde is dan wel dat het dak of de zoldervloer in het verleden geïsoleerd is of geïsoleerd wordt tijdens de renovatie. Wanneer er aan gemeenschappelijke delen van een appartementsgebouw wordt gewerkt, gaat de premie naar de investeerder van het volledige gebouw of naar de vereniging van mede-eigenaars.
Vergelijk gratis offertes van ervaringsdeskundigen op maat van je situatie en budget
Wil jij weten of er asbest aanwezig is in jouw woning door middel van een asbestinventarisatie? Of ben je op zoek naar een asbestverwijderaar die het asbest in jouw dak kan verwijderen? Vul het formulier hieronder in en ontvang informatie. Vergelijk gratis en vrijblijvend offertes van specialisten en vind een asbestbedrijf dat bij jou past!
Wij respecteren uw privacy
Deze website maakt gebruik van cookies en soortgelijke technologieën ("cookies"). Sommige
van deze cookies zijn noodzakelijk voor de goede werking van de website en de applicatie.
Andere stellen ons in staat om uw gebruikerservaring te verbeteren, u artikelen en
advertenties voor te stellen die aangepast zijn aan uw profiel, of om contact met u op te
nemen via sociale netwerken.
Om ons toe te staan deze cookies te gebruiken, klikt u op de knop "Aanvaarden". Indien u
sommige of alle cookies wenst te weigeren, klikt u op "Bewerken". Lees ons
privacybeleid
voor meer informatie.
Afhankelijk van uw toestemming gebruiken wij de volgende cookies: advertentiecookies,
analysecookies, cookies voor het meten van doelgroepen, functionele cookies en
prestatiecookies.
Wij plaatsen cookies en gebruiken geen gevoelige informatie van uw apparaat om onze
producten te verbeteren en om gepersonaliseerde advertenties en inhoud weer te geven. U kunt
deze verschillende cookies aanvaarden of weigeren.
Om meer te weten te komen over cookies, de gegevens die wij gebruiken, de verwerking die wij
ermee doen en de partners met wie wij samenwerken, kunt u ons
privacybeleid
lezen.